Eko-odling = Solrosskott


Solrosskott innehåller kompletta växtprotein, och innehåller värdefulla näringsämnena folsyra, selen, lecitin, kalcium, koppar, järn, magnesium, kalium, fosfor, zink, enzymer, samt vitaminerna A, C, D och E.
De är godast att skörda när de fått det första bladparet. Och man äter hela skottet, både blad och stjälk. 

Så här odlar du:

- Köp vanliga solrosfrön, ekologiska såklart. De växer bättre och är så mycket hälsosammare.
- Planera först vilken typ av kruka du vill så i. En lite djupare glasskål är perfekt och ger lite kraftigare skott. Vill du så lite fler på större yta så kan du ta till exempel en gratängform i glas, och då blir skotten lite mindre. 
- Lägg lite solrosfrön i en glasskål med vatten. Låt de ligga några timmar och svälla. De gror mycket fortare om man blötlägger fröna. Jag brukar hälla lite kokat vatten i kallt vatten så att det blir rumstempererat. 
- I en djupare skål, som på bilden, så kan man ha runt 5 cm jord, och i en gratängform runt 3 cm. Mer behövs inte. Använd alltid ekologisk jord. 
- Lägg fröna uppe på jorden i den skål eller form du valt och tryck till dem lite så att de verkligen får kontakt med jorden, eller lägg ett tunt lager jord ovanpå. Lägg inte fröna alltför tätt och packat, för då finns mögelrisk.
- Vattna lite över alltihop.
- Ställ vid ett fönster så att fröna och skotten får ljus och sol. Jag har mina på köksbordet, det blir enkelt att skörda olika sorter när man vill äta. Och de pryder bordet och är vackra, tycker jag. 
- Det tar bara ett par dagar innan rotgroddarna kommer och skotten börjar synas. 
- Låt de inte torka ut utan vattna vid behov. 
- Skörda efter hand som de ser lagom stora ut. De kommer upp lite olika snabbt. 
 

Lägg dem på smörgåsen, i salladen, i soppan, i en kall sås, ovanpå gratängen eller pastan, och njut av krispiga och lite kryddiga näringsbomber! 

Kommentera här: